Wednesday, 18 January 2012

FACEBOOK BAHASA CINA NAJIB AH JIB GORfacebook bahasa cina najib ah jib gor
mewarnai dunia semasa dan terkini
datuk seri najib si perdana menteri
sudah ada akaun facebook baru
hadir dalam bahasa mandarin
hajat mendekati lagi masyarakat
yang kita tahu berbilang bangsa
itu salah satu strategi baik
langsung tiada salah tiada dosa
hanya untuk mendekati rakyat
bukan sekali untuk berpolitik
itu cuma sebuah perkongsian rasa
serta hobi dan kesukaan beliau
facebook bahasa cina najib ah jib gor
apa tunggu lagi kamu semua
wahai penyokong setia datuk seri
silalah jadi teman facebooknya … ;)
KUALA LUMPUR: Perhatian semua pengguna Facebook. Kini ada kawan baru dan nama beliau ialah “Ah Jib Gor”. Ia merupakan facebook baru Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razzak, dalam bahasa Mandarin sebagai satu lagi platform untuk mendekati masyarakat dengan lebih meluas menerusi laman sosial. “Ah Jib Gor” yang bermaksud “Abang Najib” dalam bahasa Cina, diwujudkan untuk memberikan satu lagi forum kepada pengguna media sosial untuk mengenali Perdana Menteri sebagai insan biasa dan bukannya sebagai perdana menteri semata-mata.
“Ah Jib Gor mula beroperasi secara online semalam (Isnin). Ini akan menjadi pelengkap atau sisipan kepada laman media sosial sedia ada beliau. Kami tahu ada masyarakat Cina yang tahu bahasa Inggeris dan juga bahasa Cina. Kami mahu menjadi lebih efektif dan interaktif dalam berinteraksi dengan pelbagai masyarakat di negara ini,” kata setiausaha politik perdana menteri Wong Nai Chee.
Beliau berkata Facebook dalam bahasa Cina ini bukan berunsurkan politik dan hanya menyentuh mengenai hobi Najib dan perkara-perkara yang tidak ada kaitan dengan politik kerana tidak semua pengguna Facebook berminat dengan politik. “Beliau sudah mempunyai media sosial lain yang memperkatakan mengenai politik. Beliau tidak akan mengambil inisiatif untuk memuatkan berita mengenai politik di FB bahasa Cina walaupun beliau tidak dapat menahan orang daripada memperkatakan perkara berkaitan politik di media sosial ini,” katanya.

No comments:

Post a Comment