Sunday, 4 March 2012

Cinta Yang Membawa Nikmat Hebat


Bila berkata soal cinta, tentu yang nampak seperti arif dan bijaksana adalah mereka yang pernah lalui pengalaman tersebut. Yang paling bijak, adalah mereka yang berulang kali jatuh cinta dan putus cinta, kerana mereka ada banyak pengalaman. Dan pengalaman orang bercinta ini tidak sama.

Namun, HH nak kongsikan sebuah cerita, ia sebuah cerita cinta. Ia mengenai kecintaan yang sepatutnya kita semua terutama yang beragama Islam amalkan sepanjang masa. Ia adalah cinta yang mengajar diri kita untuk menjadi seorang Muslim terbaik, cinta yang memandu hidup agar mengecapi kebahagiaan hakiki di akhirat kelak.

Ikuti kisah dan cerita ini, semoga ia bawa iktibar kepada kita semua, InsyaAllah.

Cinta Yang Membawa Nikmat Hebat
Seorang hamba sahaya bernama Tsauban amat menyayangi dan merindui Nabi Muhammad saw. Sehari tidak berjumpa Nabi, dia rasakan seperti setahun. Kalau boleh dia hendak bersama Nabi setiap masa. Jika tidak bertemu Rasulullah, dia amat berasa sedih, murung dan seringkali menangis. Rasulullah juga demikian terhadap Tsauban. Baginda mengetahui betapa hebatnya kasih sayang Tsauban terhadap dirinya. 

Suatu hari Tsauban berjumpa Rasulullah saw. 

Katanya "Ya Rasulullah, saya sebenarnya tidak sakit, tapi saya sangat sedih jika berpisah dan tidak bertemu denganmu walaupun sekejap. Jika dapat bertemu, barulah hatiku tenang dan bergembira sekali. Apabila memikirkan akhirat, hati saya bertambah cemas, takut-takut tidak dapat bersama denganmu. Kedudukanmu sudah tentu di syurga yang tinggi, manakala saya belum tentu kemungkinan di syurga paling bawah atau paling membimbangkan tidak dimasukkan ke dalam syurga langsung. Ketika itu saya tentu tidak bersua muka denganmu lagi."

Mendengar kata Tsauban, baginda amat terharu. Namun baginda tidak dapat berbuat apa-apa kerana itu urusan Allah. 

Setelah peristiwa itu, turunlah wahyu kepada Rasulullah saw, bermaksud "Barangsiapa yang taat kepada Allah dan RasulNya, maka mereka itu nanti akan bersama mereka yang diberi nikmat oleh Allah iaitu para nabi, syuhada, orang-orang soleh dan mereka yang sebaik-baik teman." 

Mendengarkan jaminan Allah ini, Tsauban menjadi gembira semula.

No comments:

Post a Comment